Skoči do sadržaja
26. December 2022 ― Vrijeme čitanja: 4 minuta

Šta ljude najviše brine kad je riječ o finansijama i kako te brige ublažiti?

Briga o novcu je univerzalna. Mnogi od nas, iz cijelog svijeta i iz svih sfera života, skoro konstantno se suočavamo sa finansijskim stresom i neizvjesnošću koje nam nosi budućnost. Šta ljude najviše brine kada je riječ o finansijama i koji su korisni savjeti za finansijsku sigurnost saznajte u nastavku.

Briga o novcu je univerzalna. Mnogi od nas, iz cijelog svijeta i iz svih sfera života, skoro konstantno se suočavamo sa finansijskim stresom i neizvjesnošću koje nam nosi budućnost. Bilo da naši problemi proizilaze iz gubitka posla, eskalacije dugova, neočekivanih troškova ili kombinacije različitih faktora, finansijska briga je jedan od najčešćih stresova u modernom životu.

Istraživanja pokazuju da ove godine daleko više ljudi strahuje za finansijsku sigurnost nego da će oboljeti od koronavirusa, a taj podatak odražava pritiske troškova života u krizi. Ove brige poseban su izazov za ljude koji se bore sa problemima mentalnog zdravlja.

Finansijski stres može dovesti do nesanice ili drugih poteškoća sa spavanjem, naglim debljanjem ili mršanjem, do depresije, anksioznosti, poteškoća u odnosima sa drugim ljudima, do povlačenja iz društvenog života, fizičkih tegoba poput glavobolje, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti, te brojnih drugih problema.

Svaka generacija ima svoje brige

 

Danas svaka generacija ima svoje finansijske brige.

  • Milenijalcima problem prave rastući troškovi života i dug za studentske kredite.
  • Generacija X se bori s otplatama hipoteka, odgojem djece i potencijalnom finansijskom pomoći roditeljima.
  • Baby boomeri odlaze u penziju, ali mnogi od njih i dalje imaju dugove. Hipoteke, zajmovi za automobile, kreditne kartice i lični zajmovi su među dugovima koje su akumulirali.
  • Osobe u dobi od 70 i više godina uz moguće dugove po kreditima, hipoteka i slično imaju i dodatne dugove kako bi preživjeli na današnjoj skupoći.

Čak i prije pandemije i neizvjesnosti koju je ona donijela, veći dio svjetske populacije osjećao je makar povremeni stres koji je povezan sa novcem. Ekonomske poteškoće sa kojima se svijet sada suočava mnogima donose još veće probleme sa novcem – nedostatak novca i strah od toga šta nosi budućnost, te pokušavaju svoje finansije organizovati na načine na koje smatraju da su najbolji.

Blog

Korisni savjeti za finansijsku sigurnost

Da biste proniknuli u "umjetnost pametnog trošenja novca" za sigurniju budućnost, donosimo savjete koji mogu pomoći.

Pratite troškove

Budžetiranje će vam omogućiti da pratite sav novac koji dolazi i sve na šta ga trošite. Potražite aplikaciju s planerom za brzo i lako korištenje, unošenje podataka i analizu rezultata kako biste uspostavili kontrolu nad mjesečnom potrošnjom svog kućanstva. Istovremeno, ako vidite da previše novca trošite plaćajući karticama, uglavnom jer to izgleda "bezbolnije", trudite se da više plaćate kešom.

Sebe stavite na prvo mjesto

Jedna od najčešćih mantri koje ćete čuti u svijetu ličnih finansija je "prvo platite sebi", što znači da trebate sačuvati novac za hitne slučajeve i za svoju budućnost. Na taj način ćete izbjeći upadanje u finansijske probleme, ali i bolje spavati. Bez obzira koliko ste zaduženi ili malo zarađujete, trudite se da ipak ostavite nešto novca svakog mjeseca "za ne daj Bože".

Planirajte za penziju

Što prije počnete štedjeti za penziju, to bolje. Preporučuje se da počnete već s prvim poslom i sa barem 10 posto plate. Bez obzira kako se odlučite štedjeti i sebi osigurati mirniju starost, dobro se informišite o opcijama i mogućnostima kako biste razumjeli logiku dugoročnog rasta vrijednosti, ali i uslove koji određuju povrat novca.

Životno osiguranje – najpopularnija opcija

Polise životnog osiguranja najpopularnije je ulaganje u život jer predstavlja zaštitu za osiguranika, ali i osobe koje finansijski zavise od njega. Premije variraju u skladu s programima koje odaberete, a ova vrsta osiguranja je investicija u ono što nam je svima najvažnije – život i sugurnost cijele naše porodice. Potražite opciju koja je dugoročna štednja za budućnost, ali obuhvata i grupu teških bolesti jer nikada ne možemo znati šta nam sve život donosi. Ako imate dilemu možete li sebi priuštiti ugovaranje polise životnog osiguranja, pogledajte ponude, informišite se i saznat ćete da ova izdvajanja zaista nisu nikakav luksuz,  a donose toliko toga korisnog.

Istina je da niko od nas ne zna šta nosi sutra, šta se sve može desiti i promijeniti preko noći, ali isto tako trebamo raditi na tome da sebi osiguramo što bolju budućnost. Ukoliko na vrijeme mislimo o tome onda je sigurno da će i ta budućnost biti bolja i svjetlija. Stoga, ne treba očajavati i ako se trenutno nalazite u lošoj finansijskoj situaciji, trebate raditi na tome da se situacija promijeni, potražite pomoć i svim silama se trudite da ostanete psihički jaki.

30. November 2022 ― Vrijeme čitanja: 0 minuta
PRAVE PRIČE - Sabina Lješčanin
Snaga vaših ličnih iskustava najbolji nam je motiv da budemo još bolji!
npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...