Skoči do sadržaja
auto safe seat

Dragi roditelji, koristite autosjedalicu  - zaštite Vašu djecu!

Savjeti kako pravilno koristiti autosjedalicu
NAJČEŠĆE GREŠKE PRI KORIŠTENJU AUTOSJEDALICE
auto seat
Sjedalica neprilagođena uzrastu

Dječije autosjedalice su podijeljene u različite težinske grupe te zbog toga postoji više vrsta sjedalica.

Prva sjedalica tzv. polularno jaje - autosjedalica grupe 0 ili 0+  je namijenjena za djecu kilaže do 9 ili 13 kilograma te se koristi po izlasku iz porodlišta pa sve do otprilike 12 mjeseci starosti djeteta.

Druga vrsta sjedalice je ona koja se koristi za djecu uzrasta od 9 mjeseci do 4 godine, odnosno za djecu od 9 do 18 kilograma.

Treća autosjedalica se koristi za djecu kilaže od 15 do 36 kilograma odnosno za starosnu dob djeteta od 4 - 12 godina uzrasta.

Dijete se uvijek treba voziti u autosjedalici koja je primjerena njegovom stepenu razvoja. 

Loše montiranje autosjedalice

Ukoliko ste nabavili autosjedalicu prilagođenu uzrastu Vašeg djeteta, trebate nužno voditi računa i o njenom pravilnom i čvrstom postavljanju. Obavezno je pričvršćavanje autosjedalice sigurnosnim pojasevima automobila. Autosjedalice prve grupe se moraju postaviti tako da je njen naslon u odnosu na tlo pod uglom od 45 stepeni. Za djecu stariju od 3 mjeseca dozvoljen je nagib do 60 stepeni. Smanjiivanje ugla kojim se postiže ležeći položaj djeteta u autosjedalici povećava rizik izlijetanja djeteta iz autosjedalice u slučaju sudara. 

Nepravilno vezivanje pojaseva autosjedalice

Vezanje pojaseva tako da pojasevi autosjedalice spadaju s ramena nije dobar način. U slučaju sudara, pojasevi će skliznuti s ramena, a rizikuje se da dijete bude katapultirano iz autosjedalice. Nakon što se zakopčaju pojasevi autosjedalice, treba zategnuti slobodni prostor pojasa između nožica djeteta kako biste zategnuli pojaseve.

Pogrešni prorezi

Na svakom naslonu autosjedalice se nalazi par proreza iz kojih izlaze sigurnosni pojasevi. Oni služe za prilagođavanje autosjedalice razvoju djeteta te je s razvojem djeteta potrebno postepeno pomjerati pojaseve na viši nivo. Bez pravilno provučenih sigurnosnih pojaseva - autosjedalica ne može pružiti adekvatnu zaštitu. 

npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...