Skoči do sadržaja
(1782.-1859.)
Nadvojvoda Johann
„U jedinstvu mnogih je snaga koja čini dobro. Doprinijeti tome dužnost je svakoga od nas.“
GRAWE HISTORIJA

Govoreći o historiji GRAWE koncerna ne možemo, a da ne spomenemo ime njegovog osnivača nadvojvode Johanna (1782-1859), brata austrijskog cara Franje I.

Nadvojvoda Johann je bio poznat kao "narodni princ", koji je ostavio veliki trag u austrijskom obrazovanju, kulturi i privredi. Nadvojvoda Johann je prije više od 185 godina, davne 1828. godine u Gracu, osnovao osiguravajuće društvo Grazer Wechselseitige Versicherung  AG u kojem se i danas nalazi sjedište GRAWE koncerna. Grac se nalazi u jugoistočnoj Austriji u regionu Štajerske, na 200 km od Beča. Ovaj grad je kulturni, trgovački, industrijski i univerzitetski centar, a 2003. godine je proglašen kulturnim centrom Evrope.

Moto osnivača je bio „Pouzdano osiguranje za sve“. Grazer Wechselseitige Versicherung AG je prvobitno osnovano kao društvo u kojem su građani udruživali svoja sredstva radi zaštite od posljedica požara. Carskom odlukom od 14.7.1828. godine odobreno je osnivanje “carsko-kraljevskog Zavoda Unutrašnje Austrije za osiguranje od šteta od požara za Štajersku, Korušku i Kranjsku“. Danas je GRAWE Group koncern koji posluje u 13 zemalja Srednje i Istočne Evrope, a bavi se osiguranjem, bankarstvom i nekretninama.

Od 1828. do danas desile su se mnoge promjene koje su okretale svijet naglavačke: dva svjetska rata, slom berze 1873. godine, “crni petak“ 1929., naftna kriza 1973., ali i svjetska finansijska kriza iz najbliže prošlosti nisu omeli rast i širenje GRAWE osiguranja. Pravovremenom reakcijom na historijski ciklične krize tržišta kapitala GRAWE je pravovremeno reagovalo ulaganjem u nekretnine i nepokretnu imovinu. Angažovali smo se i u bankarskom sektoru kako bi našim klijentima ponudili sveobuhvatnu brigu i uslugu.

Danas smo prisutni na tržištima u 13 evropskih zemalja, gdje se odlikujemo pouzdanošću, povjerenjem, stabilnošću i rastom. Rečenica nadvojvode Johanna „U jedinstvu mnogih je snaga koja čini dobro. Doprinijeti tome dužnost je svakoga od nas.“ je misao vodilja našeg koncerna koje je prije više od 185 shvatilo da ekonomsku egzistenciju osiguravamo samo ako se za nju pobrinemo unaprijed.

npr Car osiguranje, savjetnik za kupca, ...